Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστροφή με χαμόγελο!


  Επιστρέψαμε! Όλα καλά! Δεν γκρινιάζουμε γιατί και αρκετές μέρες ήταν οι διακοπές μας και πολύ όμορφα περάσαμε και πολλά έχουμε να κάνουμε τώρα που γυρίσαμε. Πρώτα να ευχαριστήσω όσους μου ευχήθηκαν διαδικτυακά για τη γιορτή μου και δεν μπόρεσα να τους απαντήσω μη έχοντας καλή πρόσβαση στο ίντερνετ όλες αυτές τις εβδομάδες. Επίσης να ευχηθώ με τη σειρά μου σε όσους γιόρταζαν. 
  Στην τελευταία μου ανάρτηση σας ενημέρωνα πως και τα δύο έργα μου εγκρίθηκαν για τη 10η έκθεση που διοργανώνει  η ένωση ζωγράφων με χρωματιστά μολύβια της Αγγλίας ( UKCPS ). Είναι πρώτη φορά που στέλνω έργα μου σε μια τέτοια έκθεση και όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων, δεν είναι λίγα αυτά που απορρίπτονται. Επίσης δεν γνώριζα αν επιτρέπεται να τα δημοσιεύσουμε πριν το άνοιγμα της έκθεσης αλλά τώρα που γύρισα είδα πολλούς να το κάνουν, οπότε με μεγάλη μου χαρά (για να πω  την αλήθεια είμαι ενθουσιασμένη, αλλά το ελέγχω!) θα σας τα παρουσιάσω.
  Όχι ακόμη. Πρώτα θα σας πω τι πέρασα πριν φύγω για διακοπές. Οι πίνακες έπρεπε να αμπαλαριστούν και να σταλούν στην Αγγλία. Επέλεξα τα ΕΛΤΑ εκφράζοντας κάποια ανησυχία για την όλη διαδικασία και τελικά τη μεγάλη γκάφα την έκανα μόνη μου. Επειδή δεν μπορούσα να τα στείλω η ίδια (πέρασα λίγες ημέρες στα ''πάτρια''  και γυρίζοντας θα φεύγαμε για διακοπές), ανέλαβε ο καλός μου σύζυγος κι εγώ του έδωσα ένα πολύ ωραίο χαρτάκι με τα στοιχεία για να τα ετοιμάσει. Μόνο που του έγραψα τη μισή διεύθυνση (του έδωσα το λάθος χαρτάκι, γιατί την είχα γράψει κι ολόκληρη σε ένα άλλο). Για να καταλάβετε έλειπε ο ταχυδρομικός κώδικας και η πόλη!!! Θα μου πείτε τι έγραψα; Έγραψα τον παραλήπτη , την οδό (κάποια φάρμα!) και την περιοχή (ένα τοπωνύμιο προφανώς.). Α,  και τη χώρα!!! ENGLAND!!! Μια χαρά, τι είναι η Αγγλία... ένα μεγάλο χωριό. Θα βγει ο ταχυδρόμος με τη ντουντούκα στην πλατεία, θα φωνάξει την κυρία κι εκείνη θα πάει να πάρει το δέμα!!!
   Όταν το διαπίστωσα (εντελώς τυχαία το ίδιο απόγευμα,κουβεντιάζοντας πως ήταν κάπως περίεργη η διεύθυνση με τη φάρμα και τα σχετικά) έπαθα συμφορά. Τηλεφωνούσα όπου μπορούσα για να μάθω αν υπήρχε περίπτωση να το σταματήσω και τελικά την επόμενη πρωί πρωί μου είπαν πως το δέμα είχε φύγει και από το ταχυδρομείο και από το Ρουφ και ήταν καθ'οδόν προς αεροδρόμιο. Τόση ταχύτητα δεν την περίμενα. Έστειλα email στον παραλήπτη εξηγώντας τα ρεζιλίκια μου κι ελπίζοντας πως αν είναι να επιστραφεί θα προλάβω να το ξαναστείλω αγγαρεύοντας κάποιον που ίσως βρισκόταν στην Αθήνα Αυγουστιάτικα (βρήκα και το μήνα!!!). 
 Το ίδιο βράδυ όμως, ο παραλήπτης,μου έστειλε ένα κάπως καθησυχαστικό μήνυμα πως η τοποθεσία αυτή ήταν μοναδική στην Αγγλία και πως υπήρχαν πολλές πιθανότητες να φθάσει το δέμα. Δεν θα το πιστέψετε! Το επόμενο απόγευμα πήρα ένα email πως οι πίνακές μου έφθασαν ασφαλείς και όλα ήταν εντάξει! Τα έστειλα Δευτέρα με ελλειπή διεύθυνση και την Τετάρτη ήταν εκεί! Απίστευτο; Πως να μη συγχαρώ τα ΕΛΤΑ μας αλλά και τα αντίστοιχα της Αγγλίας για τέτοια ταχύτητα και ακρίβεια!
   Όλα αυτά σας τα είπα για να έχετε το νου σας και να τσεκάρετε πολλές φορές ό,τι γράφετε κι επίσης για να δηλώσω πόσο χαζή νοιώθω διαβάζοντας τις ανησυχίες μου για τα ταχυδρομεία μας στην προηγούμενη ανάρτηση.
   Πάμε τώρα στους πίνακες που είναι το πιο σημαντικό. Θα σας δείξω τις φωτογραφίες και θα ακολουθήσουν κάποιες εξηγήσεις για τα τεχνικά ζητήματα: 



                                     
''A girl from the Cyclades'', coloured pencil,  28cmX36cm




''Treasures from the Earth'', coloured pencil, 51cmX41cm

  Ο πρώτος πίνακας είναι η προσωπογραφία ενός κοριτσιού, της Ειρήνης, με έντονα μεσογειακά χαρακτηριστικά και καταγωγή από την Ανάφη. Διάλεξα όμως τις Κυκλάδες για τον τίτλο με το σκεπτικό πως η Ανάφη θα είναι άγνωστη στους περισσότερους επισκέπτες της έκθεσης. Δεν θα υπάρχει κάποιος για να εξηγήσει τέτοιες λεπτομέρειες καθώς εγώ δεν θα μπορέσω, δυστυχώς,να παρευρεθώ.
 Η Ειρήνη υπήρξε μαθήτρια μου στο ελεύθερο σχέδιο και τώρα είναι φοιτήτρια. Σπουδάζει φωτογραφία κι επειδή είναι κι αυτή καλλιτέχνης και πολύ καλή φίλη πια, είχε την καλοσύνη να μου επιτρέψει να φτιάξω το πορτρέτο της για την έκθεση. Που θα έβρισκα τέτοια κοπέλα! Ειρηνούλα μου σ'ευχαριστώ πολύ.
  Το έργο είναι ζωγραφισμένο σε Ampersand claybord 3/4 και δεν χρειάστηκε κορνίζα. Δείτε το από το πλάι για να καταλάβετε πως είναι αυτή η επιφάνεια:



   Το δεύτερο έργο έχει ως θέμα το ρόδι. Είναι κι αυτό ένας από τους θησαυρούς της Ελληνικής γης, σύμβολο καλής τύχης. Γυρίζοντας κάθε χρόνο από την Κρήτη, που είναι πια δεύτερή μου πατρίδα, είμαι όλο και πιο σίγουρη πως ο άνθρωπος δεν χρειάζεται τίποτε απ'όλα αυτά που μας σερβίρουν στις τηλεοράσεις και τα περιοδικά. Τόσος πλούτος σ'αυτή το νησί! Δεν υπάρχει τίποτε που να μη μπορεί να φυτρώσει σ'αυτά τα χώματα, σύκα, σταφύλια, ρόδια, λαχανικά, χόρτα απίστευτα, μανιτάρια, βατόμουρα...Λίγο να φύγεις από τις κεντρικές πόλεις και σε κατακλύζουν μυρωδιές. 
  Κι όχι μόνο στην Κρήτη βέβαια. Σ'όλη την Ελλάδα. Τι να πει κανείς για το λάδι μας! Πόσες λίγες χώρες στον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο; Είναι λιγότερες από τα δάχτυλα ενός χεριού! Ξεχνάμε τι έχουμε και ψάχνουμε σε λάθος δρόμους...
  Για να επιστρέψω στον πίνακα να πω πως είναι ζωγραφισμένος σε Ampersand pastelbord και τον πλαισίωσα με ξύλινη κορνίζα. Τζάμι φυσικά δεν χρειάζεται γιατί αυτά τα υλικά είναι σταθερά σαν ξύλα και παίρνουν και βερνίκι. Δείτε τον πως είναι ολοκληρωμένος:





Αυτά όσον αφορά στην έκθεση και όποιος βρεθεί προς Λονδίνο (λέμε τώρα...μπορεί να πεταχτείτε για ψώνια!), ας περάσει να δει από κοντά τη δουλειά μας. Η έκθεση θα γίνει στο Methodist Central Hall, Westminster, London.

Σχόλια

  1. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΤΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΣΟΥ ! ΑΜΑΝ ΜΑΣ ΚΟΨΟΧΟΛΙΑΣΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΚΑΛΑ! Η ΕΙΡΗΝΗ [ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ] ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΛΛΟΝΗ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΣΟ , ΜΑ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ . ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΓΕΨΟΥΝ! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!! ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου, πολύ χαίρομαι που πήγαν όλα καλά τελικά!!! καλή επιτυχία! ευχαριστούμε για τις τεχνικές πληροφορίες, πολύ χρήσιμες! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία ,
    καλώς έρθες, καλώς μας βρήκες , χρόνια σου πολλά και καλή επιτυχία. Εύχομαι ο ήλιος των Κυκλάδων να χαρίσει το φως και την ζεστασιά του στην Αγγλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A!ξέχασα να σου δώσω συγχαρητήρια για τα έργα σου! ολοζόντανα Μαρία μου! μπράβο σου! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία συγχαρητήρια για τα έργα σου! Μοιάζουν λες και είναι φωτογραφίες και όχι ζωγραφική...Είναι τόσο ζωντανά! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!
    ΤΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ!!!!!!!!!
    ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΙΝΑΚΑ , ΘΑ ΔΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ, Ο΄ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΔΗΛΑΔΗ...............
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΤΑ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΑ!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΟΥΛΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία, εκθαμβωτικός ο πίνακας με την Ειρήνη.Αν δεν διάβαζα το κείμενο θα πίστευα ότι είναι φωτογραφία.Καλή επιτυχία σου εύχομαι.Το βλέμμα της Ειρήνης είμαι σίγουρη ότι θα ταξιδέψει όλους τους ΄Αγγλους στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Μαρία! Υπέροχα τα έργα σου. Καλή επιτυχία σου εύχομαι κι όσο για την περιπέτεια...συμβαίνουν αυτά! Τέλος καλό όλα καλά! Χάρηκα που σε βρήκα κι αν θέλεις πέρνα κι από το μπλογκοσπιτάκι μου για επίσκεψη και για κέρασμα. Ελπίζω να τα λέμε συχνά! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφα τα έργα σου!! Ιδιαίτερα το πορτρέτο είναι τόσο "ζωντανό" που μοιάζει με φωτογραφία!! Σου εύχομαι καλή επιτυχία κι όσο για την... περιπέτεια κάτι τέτοια είναι που ταράζουν λίγο τα νερά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλή μου Μαρία, τι όμορφοι πίνακες??
    Μετά τον ψυχολογικό πόλεμο με τον χρόνο που πέρασες μέχρι να φτάσουν τα έργα σου και με τόσο όμορφη ζωγραφική σου έυχομαι απο την καρδιά μου κάθε επιτυχία.
    Πάντα τέτοια
    ( όχι μισές διευθύνσεις! αλλά τέτοι έργα)

    Τα φιλιά μου και τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ομορφοι οι πινακες μαρακι!!!!!Καλο χειμονα φιλακια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή επιτυχία εύχομαι ολόψυχα. Το ότι πήγαν πάντως παρόλες τις αναποδιές είναι καλό σημάδι και το αξίζουν!!!
    Η Ειρήνη είναι πανέμορφη και πολύ καλά έκανες που την διάλεξες. Πρέπει να είναι και πολύ καλό παιδί:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το λες κι έκπληξη

Το σαν τα χιόνια δεν φτάνει για να περιγράψει την επιστροφή μου εδώ μέσα. Ούτε φτάνει ούτε είναι και επίκαιρο. Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω κάνοντας μια ανάρτηση. Είχα κι έχω τόσα πολλά να σας πω. Μα οι μήνες περνούσαν χωρίς στάλα χρόνου για κάτι τέτοιο. Και διάλεξα την ώρα... Μέσα σε μια τρελή κατάσταση προετοιμασίας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων μέσα στον Αύγουστο.    Δεν ξέρω γιατί ένιωσα να πιέζομαι τόσο  για τούτη την ανάρτηση. Η φόρτιση των τραγικών γεγονότων στην Αττική; Ίσως. Δεν ξέρω αλλά δεν με χωράει το ΦΒ αυτές τις μέρες. Όχι μόνο δεν με χωράει, με διώχνει κιόλας, μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι κι ένα ανακάτεμα. Αρχικά η φρίκη που αντικρίσαμε όλοι. Εικόνες χειρότερες του πολέμου, έξω από την πόρτα μας! Εφιάλτες που δεν πιστεύαμε πως θα ζούσαμε ποτέ. Κι αμέσως ένα αμυδρό φως, μια Ελλάδα γροθιά συμπαράστασης σ'αυτούς που πόνεσαν και θα πονούν φρικτά για πάντα. Ναι εδώ είμαστε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και να γίνουμε ένα. 

Αναλογίες προσώπου

  Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, σκέφτηκα να φτιάξω μια καινούρια ενότητα στο blog μου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο; Θα είναι κάτι σαν ''μαθήματα'' που θα αφορούν στη ζωγραφική κατά κύριο λόγο. Δεν θα έχουν κάποια σειρά, ούτε θα είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, απλά σκέφτηκα να κάνω ορισμένες αναρτήσεις μεταφέροντας  πράγματα που γνωρίζω και πιστεύω πως θα είναι χρήσιμα για αρκετούς. Προς το παρόν έχω αρκετά θέματα  στο μυαλό μου που θέλω και μπορώ να σας δείξω αλλά θα μπορούσατε να μου προτείνεται κι εσείς κάτι που σας ενδιαφέρει να μάθετε,  κι αν μπορώ να τα επεξεργαστώ.    Μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής παραδίδω πάνω από 10 χρόνια και ξέρω καλά τι δυσκολεύει όσους ξεκινάνε να ζωγραφίζουν. Είναι πολλοί που θέλουν κι έχουν το ταλέντο να ζωγραφίσουν, αλλά μη έχοντας πάει σε κάποια σχολή σχετική, δυσκολεύονται σε κάποια σημεία. Η ιδέα αυτή ,λοιπόν, μου δημιουργήθηκε συζητώντας με φίλη ζωγράφο η οποία μου ζήτησε να τις κάνω κάποια μαθήματα πάνω στα πρ

Μάθημα: Σκίαση 2ο μέρος

  Νομίζω πως πέρασε καιρός από το προηγούμενο μάθημα. Λίγο το πιεσμένο πρόγραμμα το δικό μου, λίγο που σας έπεσε βαριά, απ' ό,τι κατάλαβα, η προοπτική... μας πήραν οι μέρες.   Η προοπτική για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική είναι σημαντικό κεφάλαιο κι όσο κι αν φαίνεται κουραστική και πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι απλή κι αν την κατανοήσεις σου λύνονται πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό. Θα επανέλθω στο θέμα κάποια άλλη στιγμή για να το ολοκληρώσω... είπα να μη σας κουράσω με τις πρώτες κιόλας ζέστες...κι εν αναμονή των εκλογών (σκούρα τα πράγματα).    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε πάλι με την σκίαση. Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για το πως σκιάζουμε γεωμετρικά στερεά. Κάθε αντικείμενο που θέλουμε να ζωγραφίσουμε μοιάζει με ένα ή περισσότερα απ'αυτά. Θα σας δείξω μερικά τέτοια αντικείμενα που εύκολα μπορούμε να παρομοιάσουμε με τ'αντίστοιχα στερεά. Την σκίαση την έκανα με μολύβι, για τα οποία σας έχω μιλήσει εδώ . Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρ